Marjai Zoltán

1928-

Néhány év homok- és hullámtérfásító évet leszámítva, közel 50 éve foglalkozik erdei magvakkal, beleértve a kutatást (hivatásos és nyugdíjas minőségben), a minősítő magvizsgálatot, vállalati és országos koordináló maggazdálkodást, arborétumi nemzetközi magcserét, külföldi szaktanácsadást (2 év Kuba).

Ha a magot úgy fogjuk fel, mint a növényi fajfenntartás, folyamatosság legfőbb eszközét, a szemenológiát pedig mint a vele való bánásmódok összességét, akkor munkaterülete nagyon közel áll a Növényi Génbank Tanács funkciójához. Különösen, ha a génmegőrzés magbankban történik, hiszen ebben egyféle maggazdálkodást végzünk.

A génbank/magbank viszonylatban az erdészeti szemenológiának legérintettebb területe a magökológia — egyed és törzsfejlődési szempontból egyaránt —, mivel a magtárolásnak ez az alapja.

Marjai első tudományos jelentése (Erdészeti Kutatások, 1955. 1.) is erről szól: “Egyes külső tényezők hatása a nyármagra”. De hasonló megközelítéssel kereste a tölgymakk tartós tárolásának a megoldását is (Az Erdő, 1988. 6., és 1989. 5.).

A fenyők viszonylatában hasznos forrás lehet Az Erdő, 1963. 12. száma, ill. az Erdészeti Kutatások 1958. 1-2. száma, mely utóbbiban azt vizsgálta, hogy az erdei- és feketefenyő esetében az ezermagsúly változékonyságban melyik rész — a maghéj, vagy a magbél — dominál. Az ezermag/tömeg /súly — amelyik öröklött és környezeti befolyás alatt áll — egyúttal vetőmag-tulajdonság is, tárgya a rutin magvizsgálatnak, s mint ilyen, a hazai belső nyilvántartásból (magvizsgálati főkönyv) visszamenőlegesen is nyomon követhető.

Az akácnak, mint Magyarországon meghonosodott fajnak, nemcsak technikai (szárazon, göngyölegben, hidegen) magbankja lehetséges, hanem — kemény héjúsága révén — talajbeli is. Marjai az utóbbi 10-12 évben elsősorban ezzel foglalkozik. Részletesen tanulmányozta a termésviszonyok és magbank összefüggését, a mennyiségek és minőségek összefüggését az állományok korával, talajával, éghajlatával, továbbá a magvándorlást a különböző talajféleségekben. Sajátos kor, ill. élettartam meghatározást alkalmazott.

Az egész országra kiterjedő gyűjtésből megőrzött maradékok magbankja legalább 100 származást tartalmaz, azonosítottan, terítettségi és ezermagsúly értékek kíséretében várja finomabb genetikai markereinek meghatározását, jelentkező kutatóval közösen.

vissza