Tóth János

1929 -

Az erdészeti tudomány doktora, egyetemi tanár, kutató erdőmérnök, akit sorsa az 56-os forradalom idején a nyugati mediterránumba ragadott, de hazaszeretete és példamutató szakmai segítségnyújtása révén a hazai egzóta honosítási, maggazdálkodási és génmegőrzési munkák segítőjévé és katalizátorává vált.

Kaposfüreden (Somogy megye) született, 1953-ban szerezte meg erdőmérnöki oklevelét Sopronban. Az 56-os forradalomban mutatott szerepvállalása miatt 1957 februárjában az ország elhagyására kényszerült.

Néhány éves előtanulmányok után 1960-1967 között a Szaharában vett részt kezdetben olajkutatásokban, majd kísérleti fásítások, klimatikus és talajtani megfigyelések, termőhelyfeltárások, ill. fafajmegválasztások munkáiban.

1967 -től a Francia Erdészeti Tudományos Kutató Intézet (INRA) munkatársa, ahol az Avignon-i Kísérleti Állomáson 1968-1994 között mint csoportvezető kutató erdőmérnök dolgozott.

1978-ban elnyerte a doktori címet a Marseille-i Egyetemen "Az Atlasz cédrus (Cedrus atlantica) virágzásbiológiája, magtermése és természetes újulata Dél-Franciaországban" c. dolgozatának megvédésével. Kutatásainak eredményeit több mint ötven tudományos közlemény foglalja össze a különböző francia, magyar és más nemzetközi lapokban. Többségük francia nyelvű, de több cikk megjelent magyar, német és angol nyelveken is.

Cédrus származás-vizsgálatokat, utódvizsgálatokat létesített. Tanulmányozta az atlasz, a libanoni, a himalájai, valamint a Ciprus szigetéről származó cédrus mag morfológiai, fiziológiai tulajdonságait, valamint a különböző cédrusfajok fiatalkori növekedését Dél-Franiaország több területén.

Nevéhez fűződik a cédrusmagvak előcsíráztatási technológiájának kidolgozása, valamint a lyofilizálás módszerének alkalmazása a cédrusmagvak 5-10 évig történő tartós tárolásánk megvalósításában.

A 90-es évektől mind szorosabb együttműködést valósított meg a hazai honosított egzóta (főként cédrus) génanyag további hasznosítását szorgalmazó szakemberekkel. A magyar fehér akác nemesítési és gazdálkodási eredmények franciaországi tolmácsolója. Szakmai és baráti segítségnyújtása révén az 50-es években megkezdett egzóta programok új megfogalmazást, jelentőséget és lendületet kaptak, amely révén a jövő hazai erdőgazdálkodásának lehetőségei, a lehetséges alternatívák gyarapodtak.

vissza