Dr. Kovács Jenő

A francia magtól egy gyönyörű cédrusfáig Egerben

1973 tavaszán Franciaországban voltam kiküldetésben és meglátogattam Dr. Tóth János barátomat, a Avignoni Erdészeti Tudományos Kísérleti Állomáson. Ezen alkalommal megmutatta a Kísérleti Állomáson az akkor folytatott cédrusmag vizsgálatait, és az azzal kapcsolatos különböző kísérleteket: magkezelés a fény hatása alatt, magtárolás, előcsíráztatás, a nehezen csírázó magok átfekvésének kiküszöbölése a hideg hatása alatt, tobozkezelés a mag könnyű kiszedése érdekében stb.

Ami engem nagyon érdekelt már akkor, hogy az előcsíráztatás milyen nagyszerűen sikerült és milyen egyöntetű (homogén) eredményt adott. János barátom egy kis dobozban, vattával bélelve és vízzel teleszívatva adott néhány előcsíráztatott magot, hogy én ezt Egerben megpróbáljam elültetni. A magoknak kb. 0,5-1 cm gyököcskéjük volt. Mikor Egerbe visszautaztam, néhány nap után ezeket a kertünkbe a ház közelébe ültettem. A csírázás és a földfeletti szár, valamint a sziklevelek fejlődése igen gyors volt. Szinte napok alatt látható volt a növekedés. Az első évben elérte a 20 cm magasságot. Utána minden évben, úgy 5-6 éves korig 20-30 cm évi magasságot adott. Ekkor indult meg a gyors növekedés, eztán már évente — a mi éghajlati viszonyaink között — 50-80 cm magasságot ért el a cédrus. Most 27 éves korban a cédrusfa magassága 17 m, és a fa kerülete 1,30 m magasságban mérve 84 cm. Ami különösen megragadó, ez a fának a nagyszerű esztétikai hatása, mindenki, de különösen a családom gyönyörködik benne.

Azóta 1999 nyarán ismét volt alkalmam Dr. Tóth János barátomat Franciaországban meglátogatni, és elvitt a Pyreneusokba, valamint a Fekete hegységbe, nem messze a spanyol határhoz, ahol megmutatta a cédrus kísérleteit fiatal és idős állományokban. Ott láthattam egy ugyanolyan korú 27 éves állományt, melynek magassága 16 m körül volt, itt már komoly fatömegről lehet beszélni, és élveztük a 400 ha egyöntetű és egy tömböt alkotó cédrusállomány nagyszerű esztétikai hatását. Ami nem lényegtelen, hogy az atlaszcédrus fája értékes és a francia bútoripar keresett faanyaga!

vissza