VÉNUSZ TIBOR:

CEDRUS ATLANTICA TAPASZTALATOK AZ AGOSTYÁNI ARBORÉTUMBAN AZ AGOSTYÁNI ARBORÉTUM RÖVID, ÁLTALÁNOS ISMERTETÉSE

Az Agostyán község határában fekvõ arborétumot a Vértesi Erdészeti Rt. mûködteti. Területe a folyamatban levõ fejlesztésekkel együtt 31 ha.

E fáskert a IV. Dunántúli - középhegység erdõgazdasági tájcsoport, Gerecse - Pilis - Budai hegyek erdõgazdasági táj; 23)a Gerecse - Pilis hegyvidék tájr&eacut e;szletében létesült. Szántó István " Magyarország éghajlati - jóság térképe " szerint a Gerecse hegységre a 140, 145 és 150-es vonalak jellemzõek. A Ba bos - féle " Magyarországi erdõk tájelhatárolása " alapján az éghajlati jellemzõk az alábbiak:
átlagos évi csapadék:604 mm
maximális évi csapadék:1040 mm
minimális évi csapadék:326 mm
csapadék a IV.-IX. hónapokban:345 mm
évi hőmérsékleti átlag:9,5 °C
téli hőmérsékleti átlag:2,8 °C
nyári hőmérsékleti átlag:18,5 °C

A téli hõmérsékleti viszonyokra igen jellemzõek a téli napok ( a hõmérséklet napi maximuma is 0 °C alatt marad ), és a zord napok ( a hõmérséklet napi maximuma -10 °C alatt marad ). A téli napok száma átlag 23-35, a zord napok száma pedig 10-18.

A napfényes órák száma évente átlagosan 1980 óra.

A levegõ páratartalma a tavaszi hónapokban kisebb, mint õsszel; így a talaj párolgási vesztesége tavasszal nagyobb. Ezt a nedvességcsökkenést tavasszal még fokozza az er&ot ilde;sebb napsugárzás és légáramlás. Uralkodó az ÉNy-i irányú szél.

Az arborétum tengerszint feletti magassága 275 és 325 m között váltakozik. Felszíne hullámos, így a kitettség változó. Az erdõgazdasági táj terület& eacute;n a talajképzõ tényezõk hatására legnagyobb mértékben erdõtalajok alakultak ki. Növénytársulások szempontjából az alábbi erdõt&iacu te;pusok találhatóak:

A SÛRÛN ÉS RITKÁN TELEPÍTETT CEDRUS ATLANTICA ÁLLOMÁNYOK RÖVID, ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE

A 24. számú parcellában 1955 tavaszán 0,12-ha. területen 5*5 m-es hálózatban valósították meg a telepítést.

Védett, déli oldalon fekszik. Az elegyetlen cédrus talajvédelmét örökzöld cserjék biztosítják. A tág hálózat ellenére az állományban sz&eacut e;l- és hókár nem tapasztalható. E nagyobb növõtér gyorsabb, erõteljesebb fejlõdést, több fatömeget biztosít. A 25 éves Cedrus atlantica állomány t&o uml;rzsenkénti felvétele alapján megállapítható volt, hogy e korban 300 m3/ha fatömeget produkált volna. A cédrus állománnyal szemben a lombos erdõ 50-60 éves kor&aac ute;ban éri el az említett 300m3/ha fatömeget.

A ritka hálózat anyag- és munkabér költség szempontjából gazdaságosabb, az állomány állékonysága is jobb. E tág hálózat hátr&aacut e;nya a vastagabb ágkinövés, ami a fa minõségét hátrányosan befolyásolja. A törzsminõség javítása érdekében a tõ- és sortávols ág között "töltelék" fákkal: hárs, Lawson ciprus, vagy elõhasználatként fenyõfélék un. "karácsonyfa sürítésével" lehet a törzsmin&ot ilde;séget javítani. Az elegyfajok alkalmazása ezen kívül a talajvédelem és ápolások szempontjából is elõnyös. A tisztítás korszakában az elegyfajo kból karácsonyfát, rúdfát, karámfát nyerhetünk. Ezen kívül a tûlevelûekbõl és örökzöldekbõl származó zöld gallyat a koszor úkötészet céljára is értékesíteni lehet.

A 21. számú parcella telepítése 1961-ben történt 0,1 ha-os területen, 1*1 m-es hálózatban. Kitettsége északi. A sûrû telepítésû elegyetlen céd rusosban a szél és hónyomás több esetben okozott kárt. A sûrûn telepített állományt korán, gyakran, mérsékelten kell tisztítani és gyéríteni. E s ûrû telepítés nem gazdaságos.

Vissza!